Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2010

Μπορούμε να αρχίσουμε την Φυσική Υγειηνή σε μωρά 6 μηνών & μεγαλύτερα?

Από τη Laurie Boucke © 2001-2010 (μεταφράζω από τα αγγλικά)
(http://www.white-boucke.com/reviews/latestarters.html)


Αυτό το άρθρο είναι για τους γονείς που αρχίζουν την Φυσική Υγειηνή κατάρτιση νηπίων (IPT= Infant Potty Training) όταν το μωρό τους είναι 6 μήνών ή μεγαλυτερο. Πολλές οικογένειες δεν μαθαίνουν για αυτήν την μέθοδο έως ότου έχουν περάσει τα μωρά τους την πρώτη και ισχυρότερη ευκαιρία (μεταξύ γέννησης και 4-5 μηνών). Η πιο συχνή ερώτηση είναι:
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΑΚΟΜΑ ΕΑΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 6 ΜΗΝΩΝ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ;

Οι καλές ειδήσεις είναι ότι εάν αυτή η μέθοδος συντονίζει μέσα σας, αν ηχεί σωστά για σας και το μωρό σας, ναι, είναι καλό να την δοκιμάσετε (παρ'όλη την τακτική τρόμου που πρεσβεύει αντιθέτως). Αν και το πρώτο και αποτελεσματικότερο παράθυρο της εκμάθησης τελειώνει γύρω στους 5-6 μήνες, άλλα παράθυρα εκμάθησης είναι ανοικτά σε διαφορετικές ηλικίες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός παιδιού. Παραδείγματος χάριν, πολλά μωρά είναι & πάλι έτοιμα για την εκμάθηση της τουαλέτα γύρω στην ηλικία των 8-12 μηνών, 18 μηνών ή/και 24 μηνών.

Δεδομένου ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζετε με σιγουριά πότε το μωρό σας θα είναι & πάλι δεκτικό στην εκμάθηση, απ τη στιγμή που είναι μεγαλύτερο από 6 μηνών.Η τρέχουσα καθιερωμένη φιλοσοφία είναι να περιμένουμε μέχρι την ηλικία των 2 ετών ή παραπάνω, υπονοώντας ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που μπορεί ή πρέπει να κάνει ένας γονιός για την εκμάθηση της τουαλέτας μέχρι τότε. Αυτό είναι απολύτως ψεύτικο! Και ενώ είναι αλήθεια ότι πολά δίχρονα αυτο-εκπαιδεύονται, δεν συμβαίνει βεβαίως το ίδιο με όλα τα μωρά. Πολλά δεν αυτο-εκπαιδεύονται καθόλου. Αντίθετα, γονείς και προσωπικό φύλαξης παιδιών βρίσκονται να αλλάζουν πάνες σε παιδιά 4 ακόμα & 5 ετών.

Ένας τρόπος να κοιτάξουμε την IPT μέθοδο είναι ως μια ασφαλής πολιτική ότι το μωρό σας θα κερδίσει τη συνειδητοποίηση και τον έλεγχο των αναγκών του πριν από/ή στην ηλικία 24-30 μηνών. Δεν πρόκειται για διαγωνισμό για το ποιος μπορεί να εκπαιδεύσει το μωρό του στη νεώτερη ηλικία. Περισσότερο, πρόκειται για επικοινωνία, ανταπόκριση και προσωπικές πεποιθήσεις. Είναι μια επιλογή τρόπου ζωής.Εάν το μωρό σας είναι 6 μηνών ή μεγαλύτερο, θα πρέπει να κάνετε μερικές τροποποιήσεις στην παραδοσιακή μέθοδο κατάρτισης νηπίων (IPT). Συνήθως (αλλά όχι πάντα) είναι δυσκολότερο να αρχίσεις με ένα κινούμενο μωρό που «έχει εκπαιδευθεί» να τα κάνει σε μια πάνα ή που φορά πάνες μίας χρήσης και άρα δεν συνδέει το συναίσθημα της υγρασίας με την αποβολή.

* Εάν χρησιμοποιείτε πάνες μίας χρήσης, προσπαθήστε με υφασμάτινες πάνες τουλάχιστον για κάποιες ώρες. Με τις υφασμάτινες πάνες και χωρίς πλαστικό κάλυμα, ξέρετε αμέσως πότε τα κάνει το μωρό σας. Έτσι θα αρχίσετε να μαθαίνετε και να αναγνωρίζετε το συγχρονισμό και τα πατρόν του μωρού (κάθε πόση ώρα, πόσο μετά το φαγητό του, κλπ). Συγχρόνως, μπορείτε να αλλάζετε το μωρό σας μόλις τα κάνει ώστε να μην το "διδάσκετε" να νιώθει άνετα με την υγρασία.

* Σκεφτήτε να χρησιμοποιήσετε εκπαιδευτικά βρακάκια και αργότερα να πάτε σε κανονικά εσώρουχα. Μπορείτε και να ράψετε παντελονάκια & εσώρουχα, χρησιμοποιώντας τα εσώρουχα ιδρώτα (sweat pants στο κείμενο) με λάστιχο στη μέση σαν βασικό πατρόν. Αυτά μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν εύκολα σε μια βιασύνη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ύφασμα που συμπαθείτε, ανάλογα με τους κλιματολογικούς παράγοντες, τον προϋπολογισμό σας και άλλους σχετικούς παράγοντες.

* Όποτε αυτό είναι εφικτό και βολικό, αφήστε το μωρό σας χωρίς πάνα. Αν και δεν απαιτήται για την IPT να μένουν τα μωρά γυμνά, επιτείνει τη συνειδητοποίηση της αποβολής και επιταχύνει τη διαδικασία εκμάθησης (μερικές φορές εντυπωσιακά!). Βοηθάει τα μωρά να νιώσουν άμεσα τη σχέση αιτίας - αποτελέσματος. Το αμέσως καλύτερο απ το να είναι χωρίς πάνα, είναι τα εκπαιδευτικά βρακάκια ή ακόμα και τα κινέζικα παντελονάκια (split-croch pants). Αυτά έχουν μια σχισμή στον καβάλο, που επιτρέπει στα μωρά να κάτσουν οκλαδόν και να τα κάνουν χωρίς να βραχούν ή λερωθούν.

* Δοκιμάστε να κρατήσετε το μωρό σε διάφορες στάσεις έως ότου βρείτε την πιο άνετη και κατάλληλη για σας και το μωρό. Για τα μικρότερα μωρά, μπορείτε να δοκιμάσετε τις στάσεις αγκαλιάς που χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν τα νήπια. Για τα πιό ανεξάρτητα και κινούμενα μωρά, αυτό ίσως να μην λειτουργήσει. Βρήτε ένα μικρό γιο-γιο που να κάθεται άνετα το μωρό σας, εναλλακτικά, μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε ένα κάθισμα τουαλέτας μικρών παιδιών στη μεγάλη τουαλέτα ειδάλλως να καθίσετε στην τουαλέτα με το παιδί σας.

* Μελετήστε το συγχρονισμό και τα πατρόν αποβολών του μωρού σας σε σχέση με τα γεύματα του και το ξύπνημα από τον ύπνο. Παραδείγματος χάριν, τα περισσότερα μωρά τα κάνουν αμέσως μόλις ξυπνούν το πρωί και μετά από μικρούς υπνάκους. Μετά, μάλλον θα ουρούν κάθε 30 λεπτά, δύο ή τρεις ακόμα φορές & κατόπιν ο χρονισμός μπορεί να αυξηθεί σε μια ώρα προτού ξανακάνουν. Απ την άλλη μεριά, μερικά κατουρούν ακόμα και ανά διαστήματα 15-20 λεπτών για κάποιον καιρό.

* Μελετήστε και μάθετε τη φυσική γλώσσα του σώματος του παιδιού σας σχετικά με την τουαλέτα. Κάθε παιδί έχει ένα σύνολο σημάτων. Μερικά σήματα είναι εξαιρετικά λεπτά και δύσκολο να αναγνωριστούν, ενώ άλλα μπορούν να είναι προφανή κατά οφθαλμοφανή τρόπο.

* Εισάγετε έναν ήχο ή μια λέξη που εσείς και το μωρό σας συνδέετε με την αποβολή. Ο ήχος «sssss» είναι δημοφιλής σε πολλούς πολιτισμούς, ή μπορείτε να προτιμήσετε να πείτε απλά «πι-πι» όταν το μωρό σας τα κάνει ή όταν σκέφτεστε οτι πρέπει να τα κάνει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο ήχο (ή δύο διαφορετικούς αυτούς) για τα τσισα και τα κακάκια.

* Χρησιμοποιήστε τη νοηματική ή οποιοδήποτε σήμα χεριών θέλετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο με τα μωρά που δεν μιλούν ακόμα δεδομένου ότι τους επιτρέπει να επικοινωνήσουν την ανάγκη τους προτού να μπορέσουν να μιλήσουν.

* Μην περιμένετε άμεσα ή ευδιάκριτα αποτελέσματα για αρκετούς μήνες. Δεν υπάρχει κανένα σταθερό χρονικό διάστημα για την κατάρτιση των νηπίων (IPT). Πολλοί γονείς αισθάνονται απογοητευμένοι εάν το μωρό τους δεν φαίνεται να φροντίζει να μένει στεγνό, ξεχνώντας ότι προηγουμένως δίδαξαν το μωρό τους να κατουράει σε μια πάνα. Στα περισσότερα μωρά παίρνει αρκετό χρόνο να το ξεσυνηθίσουν αυτό.

* Χρησιμοποιήστε την πολιτική της ανοικτής-πόρτας αφήνοντας το μωρό σας να συνοδεύσει εσας ή τον μπαμπά (οι πατέρες είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι με τα αγόρια) στην τουαλέτα. Αφήστε το μωρό να σας παρατηρεί ή/και τα άλλα μέλη της οικογένειας να χρησιμοποιούν την τουαλέτα και μιλήστε του για τη χρήση του γιο-γιο ή της τουαλέτας που έχει παιδικό κάθισμα. Η εκμάθηση με το παράδειγμα και την παρατήρηση μπορεί να φανεί χρήσιμη σε πολλούς, απλά μην το κάνετε μεγάλο θέμα. Εάν το παιδί σας είναι περίεργο, θα παρατηρήσει και θα μάθει.

* Να είστε χαλαροί, ευγενής και υπομονετικοί. Δεχτείτε και απολαύστε το ρυθμό εκμάθησης του παιδιού σας. Μην συγκρίνετε ποτέ τα αποτελέσματα του παιδιού σας με άλλου παιδιού με ανταγωνιστικό ή επικριτικό τρόπο. Αποφύγετε οποιαδήποτε και κάθε πίεση, θυμό, τιμωρία και άλλα αρνητικά συναισθήματα, λέξεις, τόνο φωνής ή ενέργειες.

* Εάν αισθάνεστε ότι η αποβολή είναι «αηδιαστική» (όπως συχνά μας φαίνεται στη Δύση το άλλαγμα & καθάρισμα της πάνας), προσπαθείστε να ξεπεράσετε αυτό το συναίσθημα. Αλλιώς εδώ είναι που τα παιδιά μπορούν να πάρουν τον έλεγχο ή να πεισμώνουν, εάν ξέρουν ότι σας ενοχλεί. Στις μη-δυτικές κοινωνίες, οι μητέρες απλά χαμογελούν στα ατυχήματα και καθαρίζουν, χωρίς καμια αρνητική συναισθηματική αντίδραση.

* Να θυμάστε πάντα ότι κάθε παιδί και η κάθε οικογένεια είναι μοναδικά. Χρησιμοποιήστε τη δοκιμή και το λάθος για να βρείτε τι δουλέυει για σας.

* Μερικοί γονείς δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βάλουν το μωρό τους να κατουρήσει στο γιο-γιο αλλά δεν συγκεντρώνουν κανένα αποτέλεσμα για τα κακάκια, ή αντίστροφα. Μην ανησυχήστε! Κι αυτό επίσης θα περάσει.

* Ακολουθήστε τη ροή της φυσικής διαδικασίας εκμάθησης του μωρού σας. Ένα κοινό σενάριο για τα μικρά παιδιά είναι να ενημερώνούν αμέσως *μόλις* τα έχουν κάνει στα εσώρουχα ή την πάνα τους. 'Ολο αυτό έιναι μέρος της διαδικασίας μάθησης, και το παιδί σας τελικά θα μάθει να σας ενημερώνει εκ των προτέρων.

* Θα υπάρξουν καλές μέρες και κακές ημέρες, καταπληκτικές επιτυχίες και αναπόφευκτες οπισθοδρομήσεις. Να περιμένετε ένα βήμα πίσω για κάθε τρία βήματα προς τα εμπρός. Τα μικρά παιδιά είναι πολύ πολυάσχολα καθώς αναπτύσουν πολλές νέες δεξιότητες και επιτυγχάνουν άλματα ανάπτυξης, καθώς επίσης και από κάποιες περιστασιακές ταλαιπωρίες, όπως όταν βγάζουν δόντια ή ασθενούν. Πολλά πράγματα (όπως ταξίδια ή επισκέψεις) μπορούν να διακόψουν την εκμάθησή τους σε προσωρινή βάση, αλλά θα επιστρέψουν στο δρόμο τους εάν επιμείνετε εκεί.

* Να περιμένετε κάποια αντίσταση και χαζολόγημα από τα μικρά παιδιά. Παραδείγματος χάρη, όταν περνούν από τη φάση του «όχι» σε όλα, το «όχι» δεν σημαίνει πάντα πραγματικά «όχι». Εν ολίγοις, εάν ρωτάτε το μικρό σας εάν πρέπει να πάει στο γιο-γιο και σας απαντήσει ηχητικά «όχι» αυτή η απάντηση μερικές φορές μπορεί να έχει να κάνει ελάχιστα με την ερώτησή σας. 'Ολο αυτό είναι μέρος του να μάθετε να "διαβάζετε" το παιδί σας και να εξοικειωθήτε με όλες τις μορφές επικοινωνίας.

* Σχετικά με τον έπαινο, κάνετε οποιοσδήποτε σας δείχνει σωστό, κανονικό και φυσικό για σας και το μικρό σας. Εάν αισθάνεστε πως πρέπει να το επαινέσετε, είναι οκ. Εάν δεν πιστεύετε στον έπαινο, απλά δηλώστε ή εξηγήσετε του τι συμβαίνει όταν το μωρό σας τα κάνει στο γιο-γιο.

* Τα αδέρφια μπορούν να είναι μια μεγάλη βοήθεια στην IPT. Μπορούν να διδάξουν με το παράδειγμα, να εμπνεύσουν, να διασκεδάσουν και να βοηθήσουν από πολλές απόψεις. Μερικά παιδιά τα καταφέρνουν καλύτερα στο «διάβασμα» του μικρού τους αδερφού ή αδερφής από τους ενηλίκους.

* Πολλές οικογένειες που έμαθαν για αυτήν την μέθοδο σχετικά αργά, καταλλήγουν να εκπαιδεύουν δύο παιδιά ταυτόχρονα, ένα μωρό και ένα μικρό παιδί, ή ακόμα και δύο μικρά παιδιά. Οι γονείς με δύο μικρά παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν IPT και με τα δύο παιδιά αμέσως, εφ' όσον είναι υπομονετικοί & δεν έχουν προσδοκίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε αρνητικά συναισθήματα ή αντιδράσεις και σέβονται/δέχονται την διαφορετική κλίμακα ανάπτυξής του καθενός.

* Για τους γονείς που αρχίζουν με μωρά που ήδη περπατούν, οποτεδήποτε τα κάνει το μωρό σας στο πάτωμα (ή οπουδήποτε αλλού), του λέτε αυτό που έκανε σαν γεγονος και μετά του λέτε ότι τα τσίσα/κακά πηγαίνουν στο γιο-γιο. Καθαρίστε και, μαζί με το μικρό σας, πηγαίνετε το στο γιο-γιο ή την τουαλέτα. Εξηγήστε του πάλι ότι είναι καλύτερο για τσίσα/κακά να πηγαίνουν στο γιο-γιο. Κάντε το αυτό κάθε φορά που έχει ένα "ατύχημα".

* Εμπιστευθείτε τη διαίσθησή σας, ακούστε τη φωνή μέσα, έχετε την πίστη σε σας, χαλαρώστε
και απολαύστε το.

© 2001-2010 Laurie Boucke

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για τη μετάφραση. Μια μικρή διόρθωση μόνο: τα sweat pants στα αγγλικά είναι οι υφασμάτινες φόρμες γυμναστικής όχι κάποιος ειδικός τύπος εσώρουχου. Όπως και να'χει το άρθρο είναι εξαιρετικά χρήσιμο, έχουμε πολλή μελέτη μπροστά μας. Και πάλι ευχαριστώ!

Ελένη είπε...

Φοβερό άρθρο! Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! :)