Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Η αλήθεια για τις πάνες μιας χρήσης & την "ετοιμότητα" της εκπαίδευσης τουαλέτας των νηπίων & βρεφών

(μεταφράζω από τα αγγλικά το άρθρο "Squabble Over Potty Training",
της Carol Mell απ το περιοδικό Albuquerque Journal (January 26, 2006),

"Λογομαχία σχετικά με την εκπαίδευση τουαλέτας"

"... Σε μια ήρεμη κοιλάδα κοντά στο Τάος, η συγγραφέας & ψυχολόγος Linda Sonna προκαλεί τον μεγάλο γκουρού των μωρών, τον παθολόγο Barry Brazelton & τους εταιρικούς χορηγούς του σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης τουαλέτας. Η διαφωνία δεν έγγυται στο "εάν" αλλά στο "πότε". Στο νέο της βιβλίο "Early-Start Potty Training," (η πρόωρη έναρξη εκπαίδευσης τουαλέτας) η Sonna, που έχει γράψει αρκετά βιβλία για γονείς με παιδιά κάθε ηλικίας, υποστηρίζει πως οτιδήποτε καθιερωμένο μας έχουν έχουν πει για το πότε πρέπει ν αρχίζει η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι ...(βάλτε εδώ όποιο κοσμιτικό επίθετο σας ταιριάζει!), που αποσκοπεί στο να μας κάνει να αγοράζουμε πάνες μιας χρήσης για ένα ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
"Η έννοια ότι όσο αργότερα γίνεται η εκπαίδευση τόσο το καλύτερο, έχει επιβληθεί από παιδιάτρους που εκπροσωπούν τη βιομηχανία από το 1960", γράφει η Sonna. «Η καθυστέρηση αποτελεί όφελος για την εταιρική κατώτατη γραμμή των πωλήσεων. Η αλήθεια για τη δυνατότητα των νηπίων και των μωρών ώστε να μάθουν να χρησιμοποιούν το γιο-γιο είναι ίσως ένα από τα καλά-κρατημένα μυστικά στην Αμερική.»
Η Sonna μελέτησε την εργασία του Δρ Benjamin Spock που έγραψε τις Βρεφικές Βίβλους της δεκαετίας του '40 και της δεκαετίας του '50 καθώς & εκείνους (παραγωγής pampers) του Brazelton, «ενός καθηγητή του Χάρβαρντ που εξελίχθηκε σε αστέρι της ενημέρωσης.» 
« Ο Spock επαναλάμβανε πως όσο νεώτερα τα παιδιά, τόσο το  καλύτερο, θεωρούσε τους 14 μήνες  ήδη αργά για την εκπαίδευση» λέει η Sonna. «Το 1961 όλα άλλαξαν και Ο Spock άρχισε να παραθέτει τα ρητά του Brazelton. Αυτή ήταν η χρονιά που ο  Brazelton υπέγραψε με την Procter

& Gamble. Βγήκε & είπε ότι ήταν σκληρό να εκπαιδεύονται τα μωρά πολύ νωρίς.». Η Sonna λέει επίσης ότι με την παραγωγή και το μάρκετινγκ των ακόμα μεγαλύτερων μεγεθών πάνας, οι εμπειρογνώμονες αξίωναν ότι ακόμη και 3 , 4 - και 5 χρονών παιδια μπορούν να παραμείνουν ανεκπαίδευτα εάν δεν έχουν καταδείξει εκείνη την «μυστήρια κατάσταση  ετοιμότητας.» «Η γνώση ότι είναι δυνατό να εκπαιδευτούν νωρίς έχει ξαφνικά ξεχαστεί εντελώς» λέει η Sonna. «Τα μωρά γεννιούνται σηματοδοτόντας τις ανάγκες τους, όπως ακριβώς κάνουν όταν είναι πεινασμένα. Για σκεφτείτε το. Το να δώσει σήμα ότι είναι η στιγμή να κάνει την ανάγκη του είναι εργαλείο επιβίωσης για ένα μωρό. Τα βρέφη χρειάζονται να είναι σ ένα ζεστό & στεγνό μέρος με τους άλλους. Εάν ήταν να είναι πάντα βρεμένα, αυτό δε θα συνέβαινε. Εξαρτάται από μας να μάθουμε να διαβάζουμε τα σήματα τους.»
Η Sonna έχει σχεδιάσει ένα σχέδιο για την κατάρτιση των βρεφών από τη γέννηση. Οι γονείς που αναγνωρίζουν τα συνθήματα του μωρού τους, απλά τα κρατούν πάνω από ένα δοχείο, κάνοντας έναν σιγανό ήχο όπως «σςςς, τσςςς» ως σήμα.
    Τα μωρά χωρίς καθόλου πάνες είναι μια πρόκληση, λέει η Sonna, αλλά υιοθετεί μια ευγενέστερη μέθοδο. Για τα περισσότερα βρέφη η ηλικία των 6 έως 12 μηνών είναι ιδανική. Ακόμα κι αν ακούγεται τρελλό, η Sonna είχε αρκετά παραδείγματα.

    «Όταν έγραφα το πρώτο μου βιβλίο για την κατάρτηση τουαλέτας σκέφτηκα πως ακούγεται σκληρό να αρχίζει ένα βρέφος τόσο νωρίς.Μου φαινόταν παράξενη η εκπαίδευση χωρίς καθόλου πάνες, αλλά διάβασα σχετικά και όλα τα κομμάτια μπήκαν στη θέση τους. Στο Μεξικό, υπήρχαν γυναίκες με τα γυμνά μωρά μέσα στα σλινκ τους που ποτέ δεν ήταν βρεγμένα. Το είχα δει & στην Κίνα, επίσης.» Στο Taos άκουσε δυο Ισπανούς γονείς να μιλούν γιαυτό. Κατ΄αυτούς, «σωστός χρονισμός» σήμαινε πως το βρέφος ήταν πλήρως εκπαιδευμένο σε 12 μήνες.
   Έγραψε ένα κεφάλαιο για την πρόωρη κατάρτιση στο πρώτο βιβλίο της το 2002, αλλά οι εκδότες της το έκοψαν . Κανένας δεν θα τολμούσε να βάλει ένα τέτοιο άρθρο σε ένα περιοδικό για μωρά επειδή αυτά δημοσιεύονταν χάρις στη βιομηχανία πανών μίας χρήσης, λέει η Sonna.

Τελικά, η ιδέα της   βρεφικής κατάρτισης χωρίς καθόλου πάνες, αν & αντιμετωπίστηκε από τα  μίντια ως τερατώδης, βρήκε το δρόμο να πει στο κοινό πως η πρώϊμη εκπαίδευση είναι εφικτή. Το παράπονο της Sonna ήταν ότι τα άλλα βιβλία δεν μιλούσαν για την υγιεινή, που αποτελεί τον βασικότερο λόγο για την εκπαίδευση της τουαλέτας.«Εάν ο ηλικιωμένος γονιός σας καθόταν πάνω σε μια βρώμικη πάνα θα σας έπιανε τρόμος»
είπε, "αλλά ο  Brazelton είδε την προθυμία των γονιών να αφήνουν τα μικρά τους να βρέχονται & να λερώνονται για μερικά έξτρα χρόνια ακόμα σαν ένα σημάδι σεβασμού προς το σώμα τους.»
"Εάν τα παιδιά σας έχουν μεγαλώσει πολύ για πάνες και εσείς είστε ακόμα πολύ νέοι, γιατί θα έπρεπε να νιαστήτε;"
    Επειδή οι πάνες είναι το τρίτο κύριο συστατικό των χωματερών της χώρας, λέει η Sonna. Εάν προσθέσετε στους τόνους των μη ανακυκλώσιμων λυμάτων το γεγονός ότι οι πάνες κατασκευάζονται  από τα δέντρα και τις τοξικές χημικές ουσίες, η περιβαλλοντική εικόνα δεν είναι καθόλου όμορφη. Η Sonna έχει φίλους στην Κίνα που λένε ότι εκεί έχει ήδη αρχίσει η προώθηση των πανών μίας χρήσης  & οι συμβουλές προς τους γονείς είναι "να περιμένουν". Αυτό είναι θλιβερή είδηση για  μια χώρα όπου τα ρουχαλάκια των νηπίων & των βρεφών διέθεταν παραδοσιακά ένα απλό άνοιγμα στον καβάλο ωστε να κανουν τα πράγματα απλά. «Ο πλανήτης θα πνίγει στα μη ανακυκλωμένα απόβλητα» λέει η Sonna. Με οκτώ βιβλία μέσα σε πέντε χρόνια, η Sonna αισθάνεται ως αυτά είναι τα δώρα της για τον κόσμο.
    «Για μένα την μικρή, το να τα βάλω με μια εταιρία πολυεκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, ήταν πολύ τρομακτικό, αλλά εισπράτω μια καταπληκτική ανταπόκριση. Οι πωλήσεις του βιβλίου μου είναι καλές. »